Wij geven linkbuilding tips voor beginners. Vind jij het uitdaging om bovenaan in Google te komen met jouw website? Het is ook een behoorlijke klus en zonder de juiste kennis is het lastig om top posities te bemachtigen. Toch is het onmogelijk. In dit blog neem ik je mee in linkbuilding. Hoe je het toepast en de basis van linkbuilding zodat je na het lezen van dit blog zelf aan de slag kan.
Linkbuilding: wat is het?
Voor de ondernemers onder ons die nog niet vertrouwd zijn met linkbuilding, leggen we eerst even uit ‘wat is linkbuilding?’ Linkbuilding is ervoor zorgen dat andere websites met een link verwijzen naar jouw website. Deze links kunnen verschillende websites komen zoals:
- Blogs
- Andere websites
- Social media platforms
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de backlink die verwijst naar jouw website, relevant is aan jouw branche. Het internet is één groot spinnenweb van backlinks die uiteindelijk allemaal met elkaar verbonden zijn. Een link op een andere website dient als het ware als een soort aanbeveling voor jouw website. Het is een ‘digitale stem’ die Google verteld dat iemand de inhoud op jouw website als waardevol ervaart. Het opbouwen van deze spinnenweb van links speelt een rol bij zoekmachine optimalisatie. Het zorgt ervoor dat je beter vindbaar wordt en dus meer traffic genereert naar jouw website. Meer traffic = meer omzet. Noodzakelijk dus.
Wat is zoekmachine optimalisatie?
Nu je weet wat linkbuilding is, kijken we naar hoe dit samenkomt met zoekmachine optimalisatie (SEO). Dit verdelen we in twee soorten optimalisaties.
- On page optimalisaties
- Off page optimalisaties
On page optimalisaties is alles wat je doet op de website zelf om pagina’s zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor zoekmachines zoals Google. Denk dan aan de juiste content, afbeeldingen, H1 tag, h2 tags, SEO titel en metabeschrijving.
Off page optimalisaties draait niet om jouw website zelf maar om wat er allemaal buiten jouw website gaande is. Hier vallen dus die backlinks onder. Hoe meer kwalitatieve domeinen naar jouw website verwijzen, hoe hoger je zal ranken in de zoekmachines. Als jij goede en belangrijke informatie deelt voor jouw gebruiker, beter dan de concurrent, kan je de concurrent alleen verslaan door betere SEO. Het draait dus om het actief ‘bouwen’ van meer links dan je concurrent over de bovenhand te krijgen.
Linkbuilding tips 1: ken de soorten backlinks
Er zijn verschillende manieren die effectief zijn om goede backlinks naar jouw website te verkrijgen. Hieronder zie je de beste strategieën als het gaat om linkbuilding strategie.
Redactionele links | De meest waardevolle links komen van redactionele websites, zoals nieuwsplatforms. Deze sites zijn geloofwaardig en genieten veel bezoekers. Een link op een dergelijke pagina kan zorgen voor aanzienlijk meer verkeer naar jouw website. Het is essentieel dat je kwalitatieve inhoud hebt, aangezien deze platforms alleen linken naar websites met waardevolle content. Zorg er ook voor dat je de aandacht trekt, zodat jouw website opgemerkt wordt door nieuwsredacties. |
Handmatige koppelingen | Het opzetten van samenwerkingen met bloggers of beheerders van andere websites is een effectieve strategie. Door linkjes met elkaar uit te wisselen, versterken jullie elkaars websites. Dit creëert een win-winsituatie waarbij beide partijen profiteren van de verbeterde online zichtbaarheid en autoriteit. |
Zelfgemaakte links | Zelfgemaakte of willekeurige links kunnen overal op het internet geplaatst worden, zoals op wiki-pagina’s of gebruikersprofielen. Hoewel deze links eenvoudig te verkrijgen zijn, hebben ze vaak een lagere waarde. Het is cruciaal om hiermee voorzichtig om te gaan, omdat overmatig gebruik ervan kan leiden tot de perceptie van jouw website als spam door zoekmachines. Een gebalanceerde benadering is dus belangrijk. |
Het zorgen voor goede rankings in een zoekmachine zoals Google vereist actieve linkbuilding. Nu gaan we dieper in op de strategieën die jij kan toepassen om op een effectieve manier waardevolle backlinks te scoren.
Linbuilding tip 2: Start met eenvoudige links
Als beginner kan het een behoorlijke uitdaging zijn om zelf aan de slag te gaan met linkbuilding. Gelukkig ben je onze linkbuilding tips aan het lezen 😉 De makkelijkste links om te regelen zijn de links in bedrijvengidsen. Hier kan je vaak eenvoudig en kosteloos een link plaatsen naar jouw website. Het enige wat jij hoeft te doen is een account aanmaken en je website in te schrijven op een bedrijvengids. Zo krijg je een waardevolle backlink die ook nog eens goed is voor je lokale SEO.
Hieronder zie je een aantal interessante bedrijvengidsen waar jij eenvoudig een link naar je website kan plaatsen:
- Alleadressen.nl
- www.allebedrijvenonline.nl/
- allebedrijvenin.nl
- Bedrijfstelefoongids.nl
- Bedrijvenblad.nl
- Bedrijfnederland.nl
- mkb-bedrijvengids.nl
- Telefoonboek.nl
- Trustoo.nl
- Openingstijden.nl
Dit is slechts een kleine selectie van de bedrijvengidsen die beschikbaar zijn maar het is in ieder geval een mooie start om te beginnen met linkbuilden.
Tip 3: zorg voor goede content
Zonder goede content, geen goede rankings! Om te scoren met linkbuilding is het van belang dat jouw website inhoudelijk goed is. Als je goede content beschikbaar hebt op jouw website, zal een ander sneller naar jouw website willen linken. Hieronder leggen we je in een aantal stappen uit hoe je kan zorgen voor goede content creatie:
- Je gebruiker staat op 1 bij het maken van content. Denk als de gebruiker. Wat wil je als gebruiker nou eigenlijk écht zien als ze naar jouw website surfen? Onderzoek de markt, de concurrenten en de SERP van Google. Zorg voor nuttige informatie die wat bijdraagt. De gebruiker moet antwoord op z’n vragen vinden in jouw content.
- Beter goed gejat dan slecht verzonnen, toch 😉 Het is belangrijk om te kijken bij de concurrent, vooral degene die op positie 1 staat. Wat voor informatie geeft de concurrent aan de gebruiker waardoor zij wel scoren in de zoekmachines en hoe kan jij je onderscheiden van de concurrent. Welke informatie mis jij of kan jij juist bieden die de concurrent niet heeft?
- Plaats content van kwaliteit die uniek geschreven is. Je weet nu waar je doelgroep naar zoekt en wat de concurrent doet. Tijd om aan de slag te gaan met sterke content!
Linkbuilding tip 4: website promoten
Nog één van onze goede linkbuilding tips is het actief promoten van jouw website. Je gaat actief op zoek naar samenwerkingen met andere website eigenaren. Je kan bijvoorbeeld contact opnemen met bedrijven die een website hebben uit dezelfde branche. Het is heel simpel: je vraagt om een backlink. Dit noem je ‘outreach’. In een ander blog gaan we dieper in over hoe ‘outreach’ nou het beste aan kan pakken.
Terug naar de linkbuiding tips. De beste manier is om jezelf in een korte mail voor te stellen. Wat je precies van ze wil en wat jij zelf te bieden hebt. Zomaar een link plaatsen doen de meeste bedrijven niet, iedereen weet ondertussen hoe waardevol een link is.
Ook kan je het netwerk gebruiken waarin je al zit. Wie volgt jou bijvoorbeeld op LinkedIn? Stuur die personen een berichtje. Je kent ze namelijk al, dus de kans is groter dan deze personen wél een linkje voor je willen plaatsen.
Linkbuilding tip 5: gastberichten
We gaan nog even door met het geven van waardevolle linkbuilding tips. Schrijf blogs of artikelen voor andere websites. In deze blogs of artikelen promoot jij jouw eigen website. Het artikel wordt dan geplaatst op de website die jij hebt benaderd. In een blog worden meestal twee backlinks geplaatst. Zorg ervoor dat de website waarop je het artikel of blog plaatst, relevant is aan jouw branche en merk.
Tip 6: vergeet de concurrentie niet!
Hou je concurrent nauwlettend in de gaten. Door dit regelmatig te checken, zal duidelijk worden hoe hun linkbuilding strategie eruitziet. Werkt de strategie van de concurrent en staan zij boven jou? Tijd om hier mee aan de slag te zijn. Welke websites staan jou concurrenten op waar jij nog geen backlink van krijgt? Door verschillende tools kan je erachter komen waar jouw concurrent op staat. Ahrefs en Moz zijn hier heel geschikt voor. Ben je erachter? Dan kan je actief de websites benaderen waar jij nog geen link van krijgt.
Aan de slag met onze linkbuilding tips!
Na het lezen van deze tips zou je in ieder geval al een eind moeten komen. Je weet nu wat de voordelen zijn van linkbuilding en hoe je effectief linkbuilding toepast voor jouw website. Om ervoor te zorgen dat jouw website hoog scoort in Google is het belangrijk om al deze stappen op te volgen. Succes met jouw linkbuilding strategie! Toch liever linkbuilding uitbesteden? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag op weg.